Proppen är här – Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem

I går släpptes infrastrukturpropositionen och den har som förväntat mest fokus på järnväg. Ett fokus på närmare 139 miljarder i direkta investeringar i järnväg. Flyg nämns på flertalet ställen men inte i samband med några större löften om investeringar. På regeringens hemsida kan vi läsa:

Regeringen föreslår att den ekonomiska ramen för åtgärder i den statliga transportinfrastrukturen under planeringsperioden 2014-2025 ska uppgå till totalt 522 miljarder kronor. Detta innebär en kraftigt utökad ram i förhållande till tidigare riksdagsbeslut och motsvarar en ambitionsökning med närmare 20 procent i jämförbara priser.

Regeringen föreslår att 86 miljarder kronor avsätts för drift och underhåll och reinvestering av statliga järnvägar och 155 miljarder kronor för drift och underhåll av statliga vägar inklusive bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar. Resterande delar av ramen, 281 miljarder kronor, föreslår regeringen ska användas för att utveckla transportsystemet så att det klarar nuvarande och framtida krav på hållbarhet och för att göra det varaktigt robust.

Delar av inneållet har man presenterat under hösten och det mest positiva än så länge är att man nu tänker “intermodalt” dvs att den räls som byggs ska ansluta till våra flygplatser. Nu ska propositionen behandlas av riksdagen och förslaget ut på remiss, vi ser fram emot att lyfta frågor som att flyginfrastrukturen är en del av det offentliga uppdraget och ska behandlas som all annan infrastruktur gällande finansiering och prioritering.

 

 

Advertisements

About Anna Wilson

Generalsekreterare för Svenskt Flyg.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s