Vad ger man för julklapp till den som redan har allt?

För många blir svaret att satsa på upplevelseturism i termer av flygresor. Resor är ofta uppskattade, men är de miljövänliga presenter?

De som vill minimera sin miljöpåverkan kan välja att kompensera sina resor genom att köpa utsläppsrätter. Men intressant nog är turism också annars ett relativt klimatvänligt sätt att spendera julklappspengarna på. UNWTO, FN-organet som ansvarar för turism, beräknade för några år sedan att turismen stod för ca 5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Knappt hälften av dessa utsläpp kom från flyget. Resten kom från andra turismrelaterade aktiviteter som bilfärder, hotellboende och köp av olika tjänster. Då ska man komma ihåg att flyget och den relaterade turismsektorn står för ca 9 procent av den globala ekonomin och för lika stor andel av de jobbmöjligheter som finns runtom världen.

Nästan dubbelt så många jobb, och dubbelt så mycket ekonomisk aktivitet, skapas alltså i turismen för varje given mängd av utsläpp. Turismens totala utsläpp förväntas öka, i takt med att allt mer av jobbskapandet och tillväxten sker inom turism. Men om julklappspengarna går åt att köpa prylar resulterar det alltså ofta i mer utsläpp än om de går åt att köpa turistresor.

Ibland innebär turismen att påfrestningar skapas på den lokala miljön. Men i takt med att vi alltmer intresserar oss för naturupplevelser kan turismen också vara en starkt miljöbevarande faktor. I slutet av oktober i år hölls en stor konferens om turism i de afrikanska nationalparkerna. Taleb Rifai, generalsekreterare för UNWTO, sade i öppningsanförandet att ”många av de 50 miljoner internationella turister som varje år besöker Afrika drivs av kontinentens ojämförbara djurliv och natur. Dessa turister spenderar pengar i den lokala ekonomin, bidrar till arbetstillfällen och skapar incitament för bevarande av naturen, därmed gör de turismen till en kraftfull motor för hållbar utveckling.” Så visst kan en resa vara en relativt miljövänlig julklapp. Den kan dessutom bli riktigt miljövänlig för den som klimatkompenserar och genom miljöturism uppmuntrar bevarandet av lokala miljöer.

källor:
UNWTO (2012). “Sustainable tourism central to the future of Africa’s Parks”, pressmeddelande 2012-10-19.
World Tourism Organization och United Nations Environment Programme (2008). “Climate Change and Tourism – Responding to Global Challenges”.
World Travel & Tourism Council (2012). “Travel & Tourism – Economic Impact 2012”.

Advertisements

About Anna Wilson

Generalsekreterare för Svenskt Flyg.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s